Ens arriba un articule d’opinió que ens remet Pedro Domínguez, per a plantejar-nos que futur volem per a aquest imminent any 2021
Indubtablement el 2020 ha sigut un any molt dur, amb els 70.000 morts de la pandèmia i la falta d’atenció en altres malalties, agreujat tot per les anteriors retallades en Sanitat, amb el confinament, els milions d’aturats, les cues de la fam, les llibertats emmordassades, la justícia i les forces de l’Estat actuant parcialment, la ultradreta infestant-ho tot, la xenofòbia, les dones víctimes de la violència masclista, les temperatures pujant acceleradament, l’augment dels desastres climàtics (ací 3 anys seguits amb inundacions), milions de tones de residus tòxics i radioactius (i encara volen que la nuclear de Cofrents funcione 10 anys més), muntanyes de RSU (que ací enviem a Múrcia!), plàstics pertot arreu, extinció de milers d’espècies, …
Certament 2020 ha sigut un any molt dur, però no per a oblidar sinó per a recordar i analitzar, per a corregir els errors si volem que l’any que ve siga millor. I precisament ara que tots ens desitgem molta felicitat és el moment perfecte per a reflexionar i vore com podem fer realitat aquests bons desitjos:
Salut! Perquè el 2021 siga més sa hem de cuidar-nos més nosaltres mateixos, amb la dieta mediterrània tradicional de poca carn i molts vegetals ecològics i locals, fer exercici físic i mental, no deixar-nos absorbir per la TV i internet, etc. Respecte a la pandèmia hem de seguir amb les precaucions actuals: mascareta llavable, distància de seguretat, llavats freqüents de mans i no aglomeracions, perquè encara tardarem mig any o més en vacunar-nos quasi tots. I hem de respectar més els animals, especialment els silvestres, que alberguen 1’6 milions de virus com aquest de la Covid-19, de manera que si volem evitar noves pandèmies hem de deixar-los viure amples en selves, boscos i altres ecosistemes, lluny de nosaltres.
Pau! Si volem que el nou any siga realment un any de pau, hem de rebutjar guerres, armes, exèrcits, crims i destruccions. En eixe sentit, no volem cap base logística de l’exèrcit a La Ribera i demanem que es reduïsquen les desmesurades despeses militars (20.000 milions/any1) i el seu endeutament (30.0002 milions acumulats), perquè eixos diners fan molta falta per a millorar la Sanitat, Educació, Investigació, Pensions, Serveis Socials i Medi Ambient. També hem d’evitar que als nostres ports s’embarquen armes que s’utilitzen contra poblacions civils, al Iemen per exemple, cal il·legalitzar ja el negoci de les armes. Govern i UE han de mediar per a resoldre l’actual guerra del Sàhara, per la responsabilitat que tenen amb l’antiga colònia, i han d’exigir al rei del Marroc que respecte les resolucions de l’ONU.
Hem d’acabar ja amb la violència masclista, que provoca la mort de desenes de dones cada any. I si volem reduir les plogudes torrencials, inundacions, ones de calor, sequeres, tempestes, pujades del mar, noves plagues, etc. hem de fer les paus amb el medi ambient, deixant de contaminar-lo i destruir-lo, i com el transport motoritzat és el principal causant de l’emergència climàtica i d’altres problemes hem d’acostumar-nos a utilitzar la meitat els autos.
Felicitat! Però hem d’assumir que el consumisme no duu la felicitat3, una vegada cobertes les necessitats bàsiques augmentar el consum pràcticament no augmenta la felicitat, més aviat el contrari per la quantitat de problemes que origina l’excés de consum: obesitat, dependències, superficialitat, enveja, contaminació, esgotament, destrucció de l’entorn, … Aleshores la felicitat depén molt més de les bones relacions que d’amuntonar coses i tant mal és l’excés com l’escassesa. Dit això, és clar que tots necessitem cobrir les necessitats bàsiques, de manera que tots hem de tindre treball o renda bàsica, i podem aconseguir-ho si en volta de rescatar bancs i subvencionar grans empreses es rescaten els pobres i els treballadors que han perdut la seua feina; deixem de culpabilitzar els veïns diferents i encarem-nos amb els de dalt, els ionquis dels milions que paguen menys impostos que els treballadors, i exigim que Hisenda fique tots els inspectors i mitjans necessaris per a recaptar els 40.000 milions anuals que s’escaquegen els rics4.
I coherència! Òbviament les paraules i els bons desitjos no valen res si no van acompanyats dels fets necessaris per aconseguir-los. Per tant, si volem que el nou any siga vertaderament millor, hem de canviar a millor nosaltres i hem de canviar també la societat en què vivim.
Així doncs, molta salut, pau, felicitat i coherència per a tots i totes en 2021.
Comentar