Una part dels contagiats continua mantenint simptomatologia mesos després fins i tot amb PCR negativa
Persones, generalment dones de mitjana edat, que passats uns mesos des del contagi continuen manifestant simptomatologia, i molt variada: s’han descrit fins a 200 símptomes, amb una mitjana de 36 per pacient, segons una enquesta realitzada per la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG)
Alguns pacients de Covid-19 poden arrossegar símptomes de la malaltia fins i tot mesos després de donar negatiu en la detecció de coronavirus. Passa fins i tot en casos lleus. Diversos estudis expliquen ara els factors de risc que poden provocar-ho.
Algunes setmanes després de l’inici de la pandèmia ja es va començar a detectar un nombre significatiu de pacients que continuaven tenint símptomes de Covid malgrat haver superat la malaltia.
Són símptomes lleus però invalidants i que afecten la seua qualitat de vida: mal de cap, cansament, falta d’aire o falta d’olfacte són els principals. És el que s’ha anomenat Covid persistent, llarga o síndrome post-Covid.
QUAN ÉS COVID PERSISTENT?
- En el 80% dels casos la Covid-19 es desenvolupa similar a una grip, una malaltia molesta, però en aparença no greu.
- En aquests pacients la malaltia no sol superar la setmana.
- Els més de 4.000 casos de Covid analitzats per aquest estudi ofereixen un ventall molt ampli.
La gran majoria, 80%, havia superat la malaltia abans d’11 dies. No obstant això va haver-hi:
- Un 13,2% que va tindre símptomes fins a quatre setmanes.
Un 4,5% amb símptomes més de huit setmanes.
2,3% que van superar les 12 setmanes.
En el cas d’Espanya, els pacients amb Covid-19 persistent refereixen que porten de mitjana més de sis mesos de símptomes. - Més d’un 2% de casos seguien amb símptomes als tres mesos
un 20% de pacients de *Covid evolucionen a pitjor. Sol ser al cap d’una setmana i poden tindre *pulmonía i afectació en altres òrgans. En aquests casos els símptomes òbviament també s’allarguen.
La recuperació definitiva encara s’estudia i depén de molts altres factors, com l’edat, l’eficàcia dels tractaments, les malalties prèvies, entre altres.
ENCARA NO HI HA TRACTAMENT
Els casos de Covid-19 greu tenen ja un protocol establit i hi ha ja medicació autoritzada, com el Remdesivir, que ha evidenciat reduir el temps de la malaltia en pacients hospitalitzats.
Als pacients lleus se’ls recomana analgèsics.
No hi ha tractaments antivirals aprovats per a tractar el coronavirus en els primers dies.
Els metges tampoc han pogut encara donar-los solució a aquests pacients de llarga duració més enllà de tractar puntualment algun símptoma.
A Espanya els afectats per la Covid persistent s’han agrupat en diverses plataformes reivindicatives, per a compartir experiències i demanar solucions.
Comentar