Exposició per a commemorar el 60 aniversari de la Festa de l’Arròs de Sueca
Volem convidar- vos a visitar l’exposició “60 aniversari de la Festa de l’Arròs de Sueca” que se celebrarà del dia 3 al dia 12 de setembre, en la sala municipal d’exposicions “Els Porxets, Sala Moret“ al carrer del Sequial.
En esta mostra podreu veure més de cent documents (originals i reproduccions), que expliquen, de manera gràfica, l’origen i l’evolució de la Festa de l’Arròs: papers d’arxiu, llibres, cartells, fotografies, objectes i inclús un audiovisual inèdit del 1966 que hem recuperat de l’arxiu de la filmoteca de València.
Com veureu la Festa de l’Arròs es va celebrar per primera vegada el dia 24 de setembre de l’any 1961, i ara per a commemorar el seu seixanta aniversari, la regidora de paelles i turisme, Manoli Egea, ha tingut la idea de comptar amb l’arxiu per a organitzar una exposició on es conte la història d’esta festa, amb la major quantitat de documents i objectes possibles.
Com veureu, la idea de fer la Festa de l’Arròs va sortir de la voluntat, l’any 1961, de commemorar els 600 anys de la Trobada de la Mare de Déu de Sales fent unes Festes Majors especials; però al mateix temps, el consistori va dissenyar una festa que promocionara el turisme i el consum de l’arròs a través del Concurs de Paelles de Sueca.
Des de sempre, este dia festiu consta de dues parts: al matí el Concurs de Paelles i a la vesprada la Cavalcada de l’Arròs. Però ha estat inevitable que el concurs de palles brillara amb llum pròpia, i amb el pas del temps ha adquirit més protagonisme que la cavalcada.
La cavalcada és l’ofrena d’espigues d’arròs a la Mare de Déu de Sales, en agraïment a la sega. Actualment, sense perdre la seua essència, és una festa important per als suecans i suecanes, però més familiar i divertida, una festa de carrer i per a tots els públics.
El concurs de paelles s’ha anat professionalitzant, va passar de ser local a nacional i després de l’any 1990 començà a ser internacional. També ha superat diverses etapes, com veureu a la mostra, en algun moment va ser un concurs més local, després mixt i finalment professional, fins a consolidar-se internacionalment l’any 2000 amb un nom propi, “Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca”.
Podem dir que el concurs ha situat a Sueca en el mapa, dona prestigi i projecció internacional als guanyadors i ha aconseguit normalitzar, definitivament, la recepta oficial de la paella valenciana.
Este últim aspecte és important, ben mirat, confirma que Sueca, amb la Festa de l’Arròs, participa activament i des de fa 60 anys, en un dels objectius que l’actual govern valencià té vers el seu patrimoni, la declaració de la paella valenciana com a Bé d’Interés Cultural Immaterial.
Els béns culturals immaterials o “patrimoni viu” són expressions, tècniques o sabers que es transmeten de generació en generació, són les tradicions d’un poble, que no sempre es materialitzen de manera tangible, però que formen part de la seua cultura.
En abril d’este any, la Comissió Tècnica per a l’Estudi i Inventari del Patrimoni Immaterial de la Generalitat va aprovar iniciar el tràmit per a declarar en esta categoria la paella valenciana, esta resolució està publicada en el Butlletí Oficial de l’Estat del dia 21 de maig, és la resolució de 23 d’abril de 2021, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual s’inicia expedient per a declarar bé d’interés cultura “la paella valenciana, l’art d’unir i compartir”.
Apreciar, protegir i conservar l’art de fer paelles, i el ritual que l’envolta, és fer valdre un dels aspectes més importants de la nostra cultura, la gastronomia.
I la gastronomia no seria possible sense altra de les arts més primitives que practica l’ésser humà, l’agricultura, a la qual també hem volgut fer un reconeixement en la mostra.
Esta exposició no s’haguera pogut fer sense els testimonis gràfics i documentals que la formen i tots ells són també patrimoni, i es conserven gràcies al treball dels tres centres documentals suecans: l’Arxiu Històric Municipal, la Biblioteca Municipal i concretament la secció local o Biblioteca Suecana, i el Centre Documental Joan Fuster.
Gràcies a tots ells ha estat possible reconstruir la història de la “Festa de l’Arròs”, una festa que uneix: agricultura, gastronomia, turisme, cultura i patrimoni.
Comentar