El malestar i el mal ambient persisteix en la Societat Musical Alzira, prova d’això és l’escrit que ens remeten i que publiquem de forma anomia prèvia comprovació de la seua procedència
Ciclogènesis explosiva a l´ escola de la Societat Musical d´Alzira
- Cap persona del claustre està capacitada per exercir un càrrec directiu?
- Contractació d´una persona que res té a veure amb la SOCIETAT MUSICAL D´ALZIRA?
- La nova secretària de la junta directiva, no és docent, és familiar del president
Fa molts anys que vaig iniciar els meus estudis de Música a l’escola de la Societat Musical d’Alzira situada a les Escoles Pies actualment Casa de la Cultura. Al primer pis a la dreta, estava ubicat el saló d’assajos de la banda d’Alzira on també s’impartien algunes classes col·lectives com la de cor. Allí mateix es realitzaven els exàmens de final de curs, donat que havien d’examinar-nos els professors del Conservatori de València. S’imaginen quins nervis!, tot un curs depenia d’un dissabte de matí!
La primera aula, la del mestre de la banda, al que jo particularment tenia por, si escoltava soroll pel corredor o algú corria pel mateix eixia de l’aula i tenies el càstig assegurat. A continuació les altres aules, ocupades pel professorat de solfeig i instruments musicals.
Recorde part del professorat, músics de la banda de diferents edats, que impartien els nivells de solfeig i d´instrument. De la part del metall s’encarregava el mestre(també de l´assignatura de conjunt vocal), dels instruments de vent de fusta els professors eren músics de la banda o instrumentistes professionals de l´Orquestra de València de la Banda Municipal de València o del Conservatori.
Jo mateix vaig formar part del professorat de l’escola de Música quan una professora va causar baixa per haver d’anar a treballar a un conservatori. Vaig parlar amb la persona que en aquell moment gestionava l´escola explicant els meus estudis de música i altres i la meua disposició a formar part del professorat. Per suposat en aquells moments no sabia els diners que cobraria, ni hi havia contracte. Després de finalitzar els estudis vaig entrar en una borsa de treball d´un conservatori, com molts dels meus companys músics i professors, i per tant abandonar l´escola.
Evidentment tot ha patit una gran evolució i els ensenyaments musicals s’han modificat molt amb les diferents reglamentacions i sobre tot amb la creació de les escoles de Música reglades. Açò va suposar l´organització de les matèries i la seua distribució en els diferents cursos però, amb la mateixa finalitat, continuar treballant amb la tradició de ser viver de la banda de música.
La Societat Musical compta amb una escola fins ara molt potent, on curs d´arrere curs el nombre d´alumnat s´ ha incrementat, alumnat que comença els seus estudis reglats amb 8 anys i cursa el grau elemental de Música al mateix temps que els estudis de primària. El grau professional s´inicia amb els estudis de l´ESO i acaba amb el Batxillerat.
Però, tornant al professorat de l´escola de música, eren fonamentalment músics de la banda, persones d´Alzira i altres eren professionals col.laboradors de la banda en grans esdeveniments com els certamens de bandes o concerts de gran rellevància. Professionals o no, amb titulació o sense ella, el professorat era un col.laborador que rebia uns diners per estes classes. Les titulacions poc tenien d´important, però tot avança i poc a poc es regularen estes pagues al professorat, segons les hores, les titulacions, etc.
En l´actualitat l´ escola d´Alzira està dividida en el centre d´ensenyament elemental i el centre professional. El professorat ha vist millorada la seua situació laboral al ser contractat i donat d’alta en la Seguretat Social(segons llei). El professorat ha de disposar del requisit de titulació assenyalat en la normativa vigent reguladora d’aquests centres.
Tot açò ha suposat una estabilitat laboral per a les persones que ja exercien com a docents a l´escola de Música, també ha suposat la contractació de persones d´altres poblacions amb titulacions que no tenen músics de la societat. Moltes persones que han passat per l´escola com a professors han fet oposicions a l’administració pública obtenint places de professorat de conservatori, primària o secundària, així com a orquestres i bandes professionals.
Ara comença un nou curs i el dia 30 d´agost la directiva de la Societat Musical comunica a l´equip directiu que no continua amb el seu càrrec. La renovació en els càrrecs directius de qualsevol centre educatiu són necessaris però, el moment és molt curiós si atenem a la situació de malestar amb la junta directiva. El 2 de setembre la junta directiva informa al professorat de la nova direcció de l´escola. Nomena per a la direcció a un professor del claustre que ja té una plaça com a docent a l´administració pública i aquest nomena com a cap d´estudis a una companya del seu centre que no és d´Alzira, ni té res a veure amb la Societat Musical.
Cap persona del claustre està capacitada per exercir un càrrec directiu?, és necessària la contractació d´una persona que res té a veure amb la SOCIETAT MUSICAL D´ALZIRA?. I el nomenament de la secretària de l´escola altra incògnita, és la nova secretària de la junta directiva, no és docent, és familiar del president i a més portava molts anys apartada de la societat musical. Interessant!
Opine que hi ha persones que treballen molt de temps a l´escola i que col·laboren habitualment amb la banda o amb altres agrupacions quan les situacions personals ho permeten i podrien exercir un càrrec directiu i no fa falta eixe contracte, a més, quan la directiva manifesta en diferents reunions que les nòmines de l´escola fan deficitària a aquesta, clar obviant les subvencions que rep la societat de la Conselleria d´Educació i de l´Ajuntament d´Alzira.
Un soci
Comentar