MUMA, Museu Municipal d’Alzira.

El Museu Municipal d’Alzira, MUMA, està situat en el cor de la Vila, barri declarat Bé d’Interés Cultural (BIC) en la categoria de conjunt històric. L’immoble, d’estil gòtic-renaixentista, declarat Bé de Rellevància Local (BRL) és conegut com a “Casa de l’Empeño” i com a “Casa del Carbó”. Va ser el primer mont de pietat provincial i posteriorment dipòsit de carbó per al combustible. Tenia adossada la capella de Sant Roc. Este antic edifici rehabilitat actua com a enllaç entre l’urbanisme medieval de la Vila i la mostra del Museu, ja que en si mateix és un exponent de l’arquitectura local.

La ubicació del Museu a la Vila, contribueix a potenciar el conjunt històric de la ciutat. D’esta manera, tant un com l’altre es complementaren, entenent-se els dos com una mateixa extensió cultural. L’annexió al noble casalot d’un edifici de nova planta conforma l’àmbit museístic. La unió dels dos cossos, l’antic i el modern, es vertebra mitjançant el pati central, com a eix principal de comunicació i dinamització de les activitats culturals.

El MUMA renaix amb una doble vessant: com a continent, és una mostra de l’arquitectura tradicional, complement de la visita al popular barri de la Vila. Quant a continguts, conserva i mostra a les sales permanents i temporals les diferents etapes evolutives del poble i el paisatge d’Alzira i de la Comarca de la Ribera Alta del Xúquer.

Ens ajuda a conéixer el passat, comprendre el present i preparar el futur. És en sí un record de les societats precedents, una ullada al present i un llegat per a les generacions esdevenidores.

Com a centre d’investigació i gestió promou:

  • L’estudi i la protecció del patrimoni arqueològic i històric artístic: prospeccions, excavacions, inventari i catalogació de jaciments, dels materials i elements que els configuren i contextualitzen, així com obres de valor artístic.
  • La recuperació dels vestigis de cultures i societats extingides així com l’enriquiment del fons museístic i cultural.
  • La restauració d’obres d’art, així com l’adequada conservació dels béns culturals públics i privats.
  • La conservació dels béns mobles i immobles que formen part del nostre llegat històric artístic i són signes de la identitat local.
  • La divulgació dels béns culturals mitjançant les exposicions permanents i/o temporals al seu seu; d’exposicions itinerants pels centres educatius i altres sales d’associacions culturals; visites guiades; seminaris, xarrades i col·loquis; taller i activitats didàctiques; publicacions de catàlegs, guies, fullets, DVD, cartells, etc…

En entrar en el MUMA ens trobem en primer lloc amb un rebedor, la consergeria i un directori que ajuda a planificar la visita. Un finestral arqueològic permet visualitzar el primitiu paviment, així com testimonis dels murs originals. Una maqueta ens mostra “l’Illa del Xúquer”, la Vila. Una suggeridora representació amb el riu envoltant la població, rememorant l’Alzira que es troba soterrada i que són les arrels de l’actual ciutat. La Sala d’Audiovisuals exposa, segons els períodes, vídeos temàtics d’Alzira.

La visita continua per la Sala del “Muro Islàmic”. Creuant la passarel·la trobem, a manera d’una excavació simulada, el mètode arqueològic recuperant la història del subsòl. Presideix la Sala el mur del s. XII-XIII d’interessant decoració, descobert en excavacions arqueològiques. Un audiovisual completa l’exposició.

El distribuïdor central, situat al costat de l’escala i l’ascensor principal, és lloc de pas al recorregut pel Museu, tant per les sales permanents com per les temporals monogràfiques, per a conéixer la història, la cultura, la societat, les festes i les tradicions… trobant-se amb un Museu representatiu d’Alzira, del seu entorn i dels seus habitants. Un monitor facilita informació, actualitzada periòdicament, del Museu, d’Alzira i altres dades d’interés per a l’usuari.

En la primera planta, ens trobem amb la Sala “Sucro”, que conté fons de les col·leccions museístiques des de la prehistòria, fins a finals del segle XV. Materials arqueològics del municipi i de la comarca de la Ribera Alta, així com mostres de l’assentament humà en les terres del Xúquer

Seguim per la Sala “L’Apostolat” i la Sala “E. Núñez” on continua el recorregut cronològic i cultural fins als segles XVIII – XIX. Ací trobem una col·lecció d’aquarel·les de la Murta, la taula de l’Apostolat, la Creu d’Alfardons, la Santa Gràcia que va servir de motle per a la qual està en els Casalicis, així com dues talles de fusta de la Immaculada i Sant Agustí.

En esta mateixa planta es troba la Sala d’actes, amb un sistema audiovisual, per a usos múltiples. En aquest saló estan els quadres del Rei Alfons XIII i la Reina Isabel, així com el quadrevde Teodoro Andreu “Una paella en l’horta” i una col·lecció d’Al·legories.

En la segona planta se situen les sales “Teodor Andreu”, que mostra la col·lecció pictòrica d’este pintor i artista alzireny, seguidor del luminisme impressionista de Joaquín Sorolla. També ens trobem amb la Sala “La Cambra”, amb pintors contemporanis”, que ofereix al públic una sèrie d’obres pictòriques de temàtica variada; i la Sala de “Noves Tendències”. A més també es troba l’Oficina per a la gestió i l’atenció d’usuaris i una Biblioteca especialitzada i l’Arxiu documental i fotogràfic on personal investigador pot consultar fons bibliogràfic per a l’elaboració de treballs.

L’ampliació del MUMA, arriba fins a la Casa d’Alòs, situada al carrer Santa LLúcia 4, molt prop de la seu principal i que es destinarà als fons etnològics.

Comentar

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

MAIG

MAYO 12M12E CAMARENA
MAYO 12M12E CAMARENA

eterniajoyeria novembre Idea 12 EMPRESES 12 COMERÇOS.

JSR_ novembre Idea 12 EMPRESES 12 COMERÇOS.
JSR_ novembre Idea 12 EMPRESES 12 COMERÇOS.

Asociación Empresarial Alzira

Dia de Promocions Especials
Dia de Promocions Especials