MILLORANT L’ATENCIÓ PRIMARIA I LA COMUNITÀRIA, INVERTIM EN SALUT
CCOO considera insuficient l’augment de 1.600 places estructurals per Atenció Primària, anunciat per la Conselleria de Sanitat este cap de setmana, donada la realitat tan precària i extrema en la que es troben els Centres de Salut i de Salut Pública.
Cal marcar uns objectius en millorar la salut de les persones, augmentant el pressupost dedicat als centres de salut i als seus professionals, que en l’actualitat és francament insuficient. Si no s’arriba a un finançament superior del 25% del pressupost dedicat a Sanitat, no es podran implementar les millores que necessita l’Atenció Primària i la Salut Pública.
L’Atenció Primària va ser pensada com el primer contacte de la ciutadania en el Sistema Sanitari Públic i com un instrument de control per a que les persones no tingueren que acudir als centres hospitalaris. Des del primer moment va ser considerada com una prolongació de l’Atenció Especialitzada i es van anar derivat proves i tècniques pròpies de l’Atenció Especialitzada, desvirtuant la finalitat de l’Atenció Primària de centrar els seus esforços en la Prevenció de la malaltia i la Promoció de la Salut de les persones.
Per a CCOO la falta de personal en els Centres de Salut ve arrossegant-se des de fa molts anys, tenint una situació molt lamentable i que s’ha posat en evidència durant la pandèmia. Cal reduir la temporalitat i les rotacions de les contractacions i consolidar els llocs de treball en contractacions fixes, millorant d’esta forma les condicions laborals i l’organització dels recursos, tant materials com humans, incentivant la motivació dels professionals. Una organització que reduixca les llistes d’espera, incorporant més professionals als equips d’atenció primària i de salut pública, per enfortint-les, adequant-les a les necessitats reals de la població, tenint en compte el número de targetes sanitàries, la dispersió geogràfica, el grau de cronicitat de les persones, edat…
També és molt important abordar l’Atenció Sanitària des de una perspectiva multidisciplinar, incrementant totes les categories professionals, incorporant a professionals d’Infermeria Familiar i Comunitària i reforçant les Unitats d’Admissió i recepció en més personal, com punt estratègic al que es dirigeix la ciutadania quan accedeix a un centre de salut.
És important que els Centres de Salut faciliten l’Atenció Sanitària a la ciutadania, oferint proves diagnòstiques per evitar desplaçaments innecessaris als pacients, però este augment de la Cartera de Serveis ha d’anar acompanyada d’un augment de professionals que les realitzen i les gestionen, si no, es convertiran en una dificultat més per aconseguir que la Prevenció de la Malaltia i la Promoció de la Salut, siguen el centre de l’Atenció a la població.
Un altre repte que tenim per davant és l’accés universal a la Sanitat Pública, sobretot facilitant a les poblacions més vulnerables i que pateixen més desigualtats. Estos reptes requerixen d’inversions adequades en Atenció Primària, Comunitària i Salut Pública, que perfeccionen els mecanismes de vigilància epidemiologia per afrontar futures crisis sanitàries i que subsanen el deteriorament actual. Que milloren els temps de resposta del sistema sanitari en l’accés als pacients, que es gestionen eficientment i que siga una inversió socialment rentable.
Per a CCOO reformar l’Atenció Primària, la Comunitària i la Salut Pública, passa per millorar el finançament de la sanitat, adaptar el model sanitari a les necessitats reals de la societat, incrementar suficientment les plantilles i sobretot considerar que estem INVERTINT EN SALUT.
.
Àngels López García-Antón
Delegada de Personal de CCOO
Comentar