«El Micalet Galàctic» de Bromera fa trenta anys
La col·lecció va nàixer amb l’objectiu de fer arribar la literatura en valencià als infants
En 1990, Edicions Bromera posava en marxa la que es convertiria en una de les seues col·leccions amb més difusió: «El Micalet Galàctic». Així, l’editorial encetava l’aventura de destinar una sèrie de llibres en valencià al públic infantil. Després de tres dècades de vida, la col·lecció forma part de l’imaginari de moltes promocions que van descobrir l’amor pels llibres a través d’històries atractives i divertides, i continua sent un dels referents literaris infantils més important del nostre territori.
Pels títols d’«El Micalet Galàctic» han desfilat noms tan reconeguts del panorama literari valencià com Mercé Viana, Josep Antoni Fluixà, Enric Lluch, Teresa Broseta, Jesús Cortés, Francesc Gisbert, Carles Cano, fina Girbés, Maria Dolors Pellicer o Pasqual Alapont, entre molts altres. Al mateix temps, la sèrie s’ha nodrit de traduccions de grans èxits internacionals i de clàssics universals, amb obres d’Alexandre Dumas, Charles Dickens, Daniel Defoe, Angela Sommer-Bodenburg o Philip Pullman, per destacar-ne només alguns. Tampoc oblidem que autors en basc i gallec, com María Solar, Bernardo Atxaga o Agustín Fernández Paz, han vist les seues obres publicades en valencià gràcies al Micalet.
Així, amb més de tres-cents títols publicats durant tres dècades de trajectòria –si hi sumem les obres de les sèries que van nàixer arran de l’èxit del Micalet: «Micalet de Por» i «Micalet Teatre»–, «El Micalet Galàctic» s’ha convertit en un referent de la literatura infantil i juvenil en la nostra llengua. Això no hauria estat possible sense la col·laboració de professionals de l’escriptura, la il·lustració i l’educació, com també de bibliotecaris i bibliotecàries, lectors i lectores… A hores d’ara, la sèrie continua contribuint a la normalització del valencià a través de la literatura i fent que els més menuts gaudisquen llegint i aprenent en la nostra llengua.
Per a celebrar la bona salut de la col·lecció, Bromera ha posat en marxa una sèrie de concursos a les seues xarxes socials. Aquestes activitats estan destinades, d’una banda, a la #generacióMicalet, és a dir, a totes aquelles persones que van descobrir l’amor per la lectura a través dels títols d’«El Micalet Galàctic». De l’altra, però, també estan pensades per a les noves promocions de lectors que s’incorporen any rere any a la lectura en valencià i que continuen gaudint d’una col·lecció amb gran vitalitat i que no deixa d’incorporar noves històries al seu catàleg.
Concurs de booktubes
El professorat de Llengua té l’oportunitat d’explicar quins Micalets ha llegit amb l’alumnat o quin títol es va convertir en el seu llibre preferit en la seua infància. Tot això, a través d’un vídeo curt o booktube adreçat a l’editorial. Com a incentiu, Bromera els ofereix la possibilitat d’aconseguir un concert de Dani Miquel o Bertomeu al seu centre educatiu o una animació lectora amb el mateix Micalet. L’objectiu és, a banda de celebrar aquesta efemèride, generar un espai virtual de recomanacions lectores entre el professorat que els permeta compartir experiències lectores.
Som #generacióMicalet
Un concurs destinat especialment a aquelles persones que van començar a llegir en valencià amb «El Micalet Galàctic». En aquest cas, només han de deixar un comentari a les xarxes socials de l’editorial contant quins Micalets van llegir en la seua infància i entraran en el sorteig d’un lot de llibres. I, si envien una foto o un vídeo amb el seu Micalet preferit, tindran un premi directe: un llibre per a recordar aquells anys i compartir lectures amb qui més estimen.
Laboratori de Micalets
Per últim, Bromera posa en marxa el «Laboratori de Micalets», una iniciativa pensada perquè els més menuts i menudes escriguen el seu propi llibre. L’alumnat haurà de seguir les pautes del quadernet «Laboratori de Micalets», que es repartirà a la seua escola, per tal d’elaborar un relat o un còmic. El professorat serà l’encarregat de fer arribar els seus treballs a l’editorial i el millor Micalet rebrà un lot de llibres i un pòster il·lustrat per Pau Valls.
Aquestes iniciatives aniran acompanyades d’altres actes de caire més institucional per a celebrar que la literatura infantil en la nostra llengua continua sent tan necessària com fa trenta anys. Entre ells cal destacar una trobada virtual amb Josep Antoni Fluixà, director de la col·lecció des dels seus inicis.
Comentar